Placek jagodowo-śmietankowy

    Placek jagodowo-śmietankowy

    1polubienie
    2godz.20min.


    Zrobione przez 539 osób

    To jeden z moich ulubionych placków - niezbyt słodki, dobry na ciepło lub na zimno, z lodami i bez. Dodatkowo - łatwy do zrobienia.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 450 g świeżych jagód
    • 1 opakowanie gotowego kruchego spodu do tarty
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 40 g (1/3 szkl.) mąki pszennej
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 2 jajka, ubite
    • 115 g (1/2 szkl.) kwaśnej śmietany
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 55 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.55min.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Wymieszać 1 szklankę cukru z 1/3 szklanki mąki i z solą. Dodać jaja i śmietanę, mieszając, aż wszystko się połączy.
    2. Wyłożyć jagody na spód z kruchego ciasta, a następnie na jagody wyłożyć łyżką masę z kwaśnej śmietany.
    3. W drugiej misce wymieszać 1/2 szklanki cukru z 1/2 szklanki mąki. Dodać pokrojone masło lub margarynę i mieszać mikserem, by mieszanina zaczęła przypominać gruboziarnistą mąkę. Posypać tą mieszaniną po wierzchu masy śmietanowej.
    4. Piec w temperaturze 175°C przez 50 do 55 minut lub do czasu aż ciasto będzie lekko brązowe. Można udekorować dodatkowymi jagodami i liśćmi mięty.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis