Sałatka z boczkiem

    Sałatka z boczkiem

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Chrupiący boczek na sałacie lodowej. Naprawdę pyszna sałatka, smakuje wręcz wybornie kiedy dressing wlejemy na patelnię po smażeniu boczku i takim wzbogaconym sosem polejemy całość.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 sałata lodowa
    • 1 garść kiełków rzodkiewki lub brokuła
    • kilka plastrów chudego boczku
    • Dressing
    • 1 łyżka musztardy miodowej lub z gorczycą
    • 1 łyżeczka miodu
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Udekorować kiełkami.
    2. Boczek pokroić w plastry a następnie w cieniutkie paski i dobrze wysmażyć na patelni, aż stanie się rumiany i chrupiący. Odsączyć na papierowym ręczniku. Gdy ostygnie, ułożyć na sałacie.
    3. Wszystkie składniki na dressing wymieszać i wlać na patelnię po smażeniu boczku. Wymieszać na jednolity sos i polać nim sałatkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis