Gulasz węgierski

    Gulasz węgierski

    14polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 16 osób

    Ten gulasz można przyprawić mniej lub bardziej pikantnie, w zależności ile dodamy mielonej papryki łagodnej i ostrej. Dobrze smakuje z plackami ziemniaczanymi albo z chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki oleju
    • 2 cebule, pokrojone w kostkę
    • 1 łyżka słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • 1/2 łyżeczki kminku
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • 1/2 kg wołowiny gulaszowej, pokrojonej w kostkę
    • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
    • 1 pietruszka, pokrojona w plasterki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 puszka krojonych pomidorów
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać dwa rodzaje mielonej papryki, kminek i czosnek, zamieszać i podsmażyć przez 1 minutę.
    2. Do garnka dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Wlać 1-2 szklanki wody, tak, aby przykryła mięso i dusić przez 40 minut.
    3. Dodać marchew, pietruszkę, paprykę i pomidory i gotować przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ziemniaki i dusić przez 10 minut, aż będą miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    5

    dwie drobne uwagi. Węgrzy z tego co wiem nie stosują oleju, zwlaszcza do wieprzowiny a smalec. ale ważniejsze jest to, że ich tajemnicą jest, że sproszkowaną paprykę sie nie smaży a dodaje na koniec nawet po lekkim przestudzeniu. wtedy gulasz ma intensywnie czerwony kolor i papryka nie gorzknieje.... na tym zdjęciu jest bez retuszu mój ostatni gulasz. nawet bez koncentratu pomidorowego... swieze pomidory i papryka. / oczwiscie i w proszku papryka/. kminek i czosnek też polecam! /zdjęcie chyba tu się nie pojawi, jest w galerii/ - 18 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis