Piernikowe gwiazdki

    Piernikowe gwiazdki

    7polubień
    1godz.50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Smaczne, tradycyjne kruche pierniczki, które niekoniecznie muszą czekać na święta. Zaraz po upieczeniu twarde i chrupiące, schowane do pojemnika i zapomniane na tydzień lub dwa są prawdziwym rarytasem. Ja lubię je same, bez dodatków, ale można je dowolnie dekorować i lukrować.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 250 g masła
    • 3/4 szklanki miodu
    • 3/4 szklanki cukru
    • 600 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. W rondelku wymieszać miód z masłem i cukrem.
    2. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Nie gotować! Odstawić do przestudzenia.
    3. Mąkę przesiać z przyprawami i sodą, dodać jajko. Stopniowo dodawać rozpuszczone składniki, ucierając ciasto.
    4. Zagnieść na kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    5. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    6. Ciasto rozwałkowywać cienko i wykrawać foremki. Układać na blaszce.
    7. Piec przez 10 minut na złoty kolor.
    8. Przechowywać w zamkniętym pojemniku jeśli chcemy, żeby pierniczki zmiękły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    - - 28 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis