Sałatka z gotowanych warzyw

    Sałatka z gotowanych warzyw

    5polubień
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczna sałatka z cukinią, fasolką szparagową i brokułami w majonezowo-sojowym sosie. Polecam solo lub jako dodatek do dań.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 mała cukinia
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 200 g fasolki szparagowej
    • 1 brokuł
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 1 pęczek szczypiorku
    • Dressing
    • 4 łyżki majonezu
    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 1 łyżka sosu śliwkowego
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. W garnku zagotować 1 litr wody z łyżeczką soli i cukru. Wrzucić cukinię i gotować przez 2-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą, odsączyć i skropić cytryną.
    2. Fasolkę ugotować w wywarze po cukinii. Powinna być miękka, ale wciąż jędrna. Wyjąć łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Pokroić na małe kawałki i wymieszać z cukinią.
    3. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w tym samym wywarze (później ten wywar warto wykorzystać do zupy). Brokuły przelać zimną wodą, odsączyć i dodać do pozostałych warzyw.
    4. Składniki dressingu wymieszać na jednolity sos.
    5. Jajka pokroić na ćwiartki ułożyć na talerzu, obok nakładać sałatkę a całość polać sosem. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis