Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

    Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

    2polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To ciasto zawsze się udaje i niezależnie jakie owoce dodaję, smakuje wyśmienicie. A zamiast owoców można dodać swój ulubiony dżem!

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 50 g drożdży
    • 300 ml ciepłego pełnotłustego mleka
    • 150 g cukru
    • 3 żółtka
    • 500 g mąki pszennej
    • 200 g masła, roztopionego
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 500 g świeżych owoców - śliwki, jagody, truskawki
    • Kruszonka
    • 1 żółtko
    • kilka łyżek mąki
    • kilka łyżek cukru
    • Lukier
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 2 łyżki koncentratu pomarańczowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru i 1/4 szklnaki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
    2. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną i puszystą masę.
    3. Mąkę przesiać, dodać żółtka i drożdże, pozostałe mleko i wymieszać. Wyrabiać ciasto, stopniowo wlewając roztopione ciepłe masło. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Na końcu dodać oprószone mąką rodzynki i zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić prostokątną blaszkę.
    5. Ciasto zagnieść i oderwać kawałek wielkości piłeczki pingpongowej na kruszonkę.
    6. Ciastem wyłożyć dno blaszki i przykryć warstwą owoców.
    7. W miseczce rozetrzeć oderwany kawałek ciasta z żółtkiem, mąką i cukrem, aby powstała kruszonka. Posypać nią ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podrosło.
    8. Piec przez około 60 minut na złoty kolor.
    9. Cukier puder rozmieszać z koncentratem pomarańczowym na lukier i pokropić nim ciepłe ciasto.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis