Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

    Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

    16polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 33 osoby

    Sycące i smaczne danie z młodych ziemniaków, mielonego mięsa w sosie pomidorowym oraz warstw cukinii i żółtego sera.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg młodych ziemniaków
    • 3 cukinie
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka oleju
    • 1 cebula
    • 500 g mielonego mięsa wołowego
    • 4 pomidory
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    • 1 łyżka bazylii
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 g sera żółtego, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować na półtwardo. Przestudzić, obrać i pokroić w plasterki.
    2. Cukinie umyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą i odstawić na kilka minut. Następnie osuszyć z soku.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
    4. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i zrumienić.
    5. Pomidory sparzyć i drobno pokroić. Dodać do mięsa i smażyć przez kilka minut. Na końcu dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    6. Na dno naczynia wyłożyć warstwę ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem, posypać 1/4 sera. No to ułożyć warstwę cukinii, posypać bazylią i 1/4 sera. Rozprowadzić połowę sosu mięsnego. Przykryć kolejną warstwą ziemniaków, posypać serem. Następnie ułożyć cukinię, na niej sos mięsny i resztę sera.
    7. Piec przez około 50 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MaciekDyyyyy
    autor:
    0

    - - 30 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis