Tort orzechowo-kawowy

    Tort orzechowo-kawowy

    5polubień
    2godz.45min.


    Zrobione przez 9 osób

    Ten tort jest bardzo wykwintny i zawsze robi wrażenie na gościach. Orzechowy biszkopt przekładany pysznym kremem z serkiem mascarpone i czekoladą.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 21-23 cm

    • Biszkopt
    • 8 jajek
    • szczypta soli
    • 150 g cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 łyżki zimnej mocnej kawy
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 130 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 200 g zmielonych orzechów włoskich
    • Do nasączania
    • 100 ml kawy
    • 2 łyżki wódki
    • Krem
    • 300 ml śmietany kremówki
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 500 g serka mascarpone
    • 100 g startej czekolady
    • Polewa
    • 200 g czekolady
    • 120 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Tortownicę o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać cukier i cukier waniliowy, i dalej ubijać. Dodać żółtka i zmiksować.
    3. Do ciasta dodać kawę i skórkę cytrynową, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z orzechami. Dodać do ciasta i wymieszać. Wyłożyć ciasto do tortownicy.
    4. Piec przez około 1 godzinę, sprawdzić patyczkiem czy wetknięty w środek jest już suchy. Odstawić do przestudzenia, a następnie przekroić na 3 części.
    5. Każdy blat biszkoptu naponczować kawą wymieszaną z wódką.
    6. Przygotować krem: śmietanę ubić z cukrem, dodać mascarpone i wymieszać na jednolity krem. Dodać startą czekoladę. Kremem przekładać biszkopt, rozsmarowując również na wierzchu i bokach.
    7. W rondelku rozpuścić masło z czekoladą. Polać tort i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    3

    Tort jest wyśmienity! Odkąd znalazłam ten przepis nie robię już żadnego innego. Idealnie nadaje się na każdą okazję. Robiłam go już kilka razy i zawsze wychodzi tak samo pyszny! - 30 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis