Babeczki sernikowe

    Babeczki sernikowe

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Taki mój prywatny eksperyment, przyznam że wyszedł bardzo smaczny - nie ma co ukrywać, ale ja uwielbiam wszystkie serniki. Jestem takim sernikowym skrytożercą he he!

    eve Greater Manchester, England, Wielka Brytania

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g twarogu
    • 100 g serka mascarpone
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka śmietany kremówki
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • Wierzch
    • 2 białka
    • 1/2 budyniu waniliowego w proszku, z cukrem

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
    2. Wszystkie składniki na serniczki oprócz jajek zmiksować razem na gładką masę, następnie dodać jajko i żółtko, zmiksować.
    3. Białka na wierzch ubić na gładką masę, a pod koniec ubijania dodać budyń.
    4. Masę wylać do foremek, przyozdobić białkami (bezikami). Wstawić od razu do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C. Piec przez około 25 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Przepisy, które naprawdę warto przygotować

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis