Sałatka z pieczonych buraków

    Sałatka z pieczonych buraków

    1polubienie
    2godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pieczenie buraków zabiera trochę czasu, ale potem wystarczy je pokroić, wymieszać z czosnkiem i majonezem - i sałatka gotowa.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg buraków
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • sól i pieprz do smaku
    • majonez (wedle uznania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Buraki obrać i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika i piec przez około 1,5 godziny. Sprawdzić miękkość widelcem - powinny się dać nakłuć bez oporu.
    3. Buraki przestudzić i pokroić w kostkę. Dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Odstawić do lodówki na godzinę.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis