Sałatka Cork

    Sałatka Cork

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To moja ulubiona sałatka na kolację, ale myślę, że każdemu posmakuje o dowolnej porze dnia. Najlepsza z kurczakiem z grilla, ale można też dodać smażonego lub pieczonego.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 150 g mieszanki sałat
    • 1 pierś z kurczaka
    • 1/2 łyżeczki przyprawy do drobiu
    • 1/2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
    • szczypta pieprzu
    • 1 puszka (340 g) kukurydzy
    • 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
    • 1 cebula czerwona, pokrojona w piórka
    • 1 ogórek zielony, pokrojony w plasterki
    • Sos vinaigrette
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 łyżeczka musztardy
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Sałatę opłukać, osuszyć i ułożyć na półmisku.
    2. Pierś z kurczaka delikatnie rozbić, oprószyć przyprawą do drobiu, skropić sosem sojowym i odstawić na 10 minut. Następnie upiec na grillu albo usmażyć na patelni. Pokroić w paski.
    3. Kukurydzę ułożyć na sałacie. Dodać paprykę i cebulę, oprószyć pieprzem. Na wierzch położyć paski z piersi kurczaka.
    4. Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać nim sałatkę. Udekorować ogórkiem i podawać.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis