Młoda kapusta duszona

    Młoda kapusta duszona

    11polubień
    55min.


    Zrobione przez 97 osób

    To jeden z moich ulubionych dodatków do dań. Pyszna z mięsem, ziemniakami a na drugi dzień nawet z chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 główka młodej białej kapusty
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 100 g boczku wędzonego
    • 1-2 cebule
    • 1-2 łyżki mąki pszennej
    • 1 pęczek koperku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.
    2. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć najpierw boczek, a po chwili dodać cebulę. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do garnka z kapustą i wymieszać.
    3. Na patelni po smażeniu cebuli zrobić zasmażkę z mąki, dodając mąkę do oleju i cały czas mieszając. Dodać zasmażkę do kapusty i wymieszać. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    KarolinaGomułka
    12

    Ja zamiast oleju używam tłuszczu wytopionego z boczku, a jeśli jest go za mało roztapiam troszkę smalcu. Dodaję też troszkę cukru tak z pół łyżki zależy jak dużo kapusty jest i pół łyżki octu. Wtedy ten smak jest bardziej intensywny :-) - 10 cze 2015

    autor:
    10

    przepis równie doskonały jak doskonała jest młoda kapusta, z małymi zmianami jednakowoż niewysłowiona w smakowaniu - 06 cze 2015

    WiolettaWachelka
    1

    - - 06 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis