Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

    Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

    47polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 156 osób

    Smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Delikatny kurczak w sosie śmietanowym, a kształt makaronu można sobie wybrać według upodobania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 piersi z kurczaka
    • 1/2 łyżeczki przyprawy do drobiu
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka masła
    • 1,5 szklanki śmietany 30%
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 opakowanie dowolnego makaronu
    • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Pierś kurczaka pokroić w paski. Cebulę i czosnek posiekać.
    2. Mięso oprószyć przyprawą do drobiu i odstawić na 30 minut do lodówki.
    3. Na patelni rozgrzać olej z masłem, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać kurczaka i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie.
    4. W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.
    5. Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie, dodać do kurczaka, wymieszać i chwilę gotować. Całość zalać śmietaną i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać makaron, wymieszać i podawać.
    6. Przed podaniem można posypać natką pietruszki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    autor:
    19

    Wszystko OK, tylko po co: "1/2 łyżeczki przyprawy do drobiu". Przecież są naturalne zioła - 13 lis 2013

    Amieszka
    autor:
    16

    dodałam trochę startego sera żółtego - 18 sty 2015

    PiotrJerzySkórzewski
    5

    mozna calosc z tartym zóltym serem jeszcze zapiec w piekarniku...typowe angielska pasta ale pyszne po ulepszeniu z polskimi potrawami - 13 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis