Placek czekoladowy bez mąki

    Placek czekoladowy bez mąki

    12polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 771 osób

    Gęste ciasto czekoladowe dla tych z nas, którzy są uczuleni na pszenicę lub gluten.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 120 ml (1/2 szklanki) wody
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 500 g czekolady deserowej
    • 225 g masła
    • 6 jajek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wysmarować tłuszczem okrągłą blachę o średnicy 25 cm i odstawić.
    2. W małym rondelku, na średnim ogniu połączyć wodę z solą i cukrem. Mieszać aż wszystko się całkowicie rozpuści, a następnie odstawić.
    3. W kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej stopić czekoladę deserową. Wlać czekoladę do miski miksera.
    4. Pokroić masło na kawałki i dodawać stopniowo do czekolady, mieszając. Nadal mieszając dodawać gorącą wodę z cukrem. Powoli wbić jajka, po jednym na raz.
    5. Wlać ciasto do przygotowanej blachy. Przygotować blachę większą od blachy z ciastem. Włożyć blachę z ciastem do większej blachy, a następnie napełnić większą blachę wrzącą wodą do połowy wysokości blachy z ciastem.
    6. Piec ciasto w takiej kąpieli wodnej w temperaturze 150°C przez 45 minut. Po upieczeniu środek nadal będzie wyglądał na mokry. Chłodzić ciasto przez noc w blasze. Aby wyjąć placek z blachy, zanurzyć na 10 sekund spód blachy w gorącej wodzie, a następnie odwrócić placek na talerzu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KamilBujnicki
    autor:
    0

    - - 20 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis