Dyniowy creme brulee

    Dyniowy creme brulee

    1polubienie
    2godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mniej tradycjna odsłona tego pysznego deseru pochodzącego z kuchni francuskiej. Dodatek przecieru z dyni i szczypta gałki muszkatołowej pozostawiają niezapomniany smak!

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g dyni
    • 1 szklanka śmietany tortowej 36%
    • 1 szklanka śmietany 18%
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • 4 żółtka
    • 4 łyżki brązowego cukru
    • syrop malinowy do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    2. Dynię pokroić w kostkę, ułożyć na blaszce i piec przez około 20 minut, aż będzie miękka. Odstawić do przestudzenia a następnie rozgnieść na puree.
    3. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C. Natłuścić 4 kokilki.
    4. W rondelku wymieszać dwa rodzaje śmietany z cukrem, solą, cynamonem i gałką. Gotować na małym ogniu.
    5. W oddzielnej misce ubić żółtka i stopniowo - po 1 łyżce - dodać połowę gorącego kremu, cały czas ubijając trzepaczką.
    6. Żółtka dodać do gorącego kremu i, cały czas ubijając trzepaczką, gotować przez 10 minut, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia. Dodać przecier z dyni i dobrze wymieszać.
    7. Krem przełożyć do kokilek, ułożyć dodatkowo na blaszce na którą nalać odrobinę gorącej wody. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut.
    8. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia na co najmniej 1 godzinę.
    9. Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Krem posypać brązowym cukrem i wstawić pod grill na około 1-2 minuty, aż cukier się rozpuści.
    10. Podawać z sosem owocowym wedle upodobania.

    zamiennik

    Zamiast piec dynię można użyć gotowego przecieru - około 1/2 szklanki.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis