Wiśnie w occie

    Wiśnie w occie

    1polubienie
    3dni1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Przygotowanie tych wiśni jest dość czasochłonne, ale efekt rekompensuje każdą minutę! Gorąco polecam ten wspaniały dodatek do mięs czy pasztetów i na przystawkę.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików 0,3 l

    • 2 kg dojrzałych wiśni
    • 1/2 szklanki wody
    • 1,5 szklanki czerwonego octu winnego
    • 3 szklanki cukru
    • 1 szczypta soli
    • 1 korzeń chrzanu
    • 1/2 łyżeczki goździków
    • 1 łyżeczka gorczycy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +3dni marynowanie  ›  Gotowe w: 3dni1godz. 

    1. Wiśnie opłukać i wydrylować. Włożyć do miski lub dużej salaterki.
    2. Zagotować wodę z octem, cukrem i szczyptą soli. Dodać pokrojony w paski korzeń chrzanu, goździki i gorczycę. Gotować przez około 15 minut.
    3. Gorącą marynatą zalać wiśnie, przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przelać marynatę do garnka i zagotować. Lekko przestudzić i ponownie zalać nią wiśnie. Odstawić w chłodne miejsce na noc.
    4. Trzeciego dnia czynność powtórzyć. Odlaną marynatę gotować przez 10-15 minut, następnie dodać owoce, wymieszać.
    5. Gorące owoce przekładać do niedużych słoików, zalać marynatą i zakręcić wieczko.
    6. Pasteryzować w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika, okryć kocem i zostawić do wystygnięcia, a następnie przenieść w chłodne miejsce.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis