Śledzie w sosie śliwkowym

    Śledzie w sosie śliwkowym

    2polubienia
    3godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna przystawka na imprezę nie tylko karnawałową. Śledzik w sosie z suszonych śliwek i migdałów. Pycha!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 filetów śledziowych
    • 1 szklanka mleka
    • 300 g suszonych śliwek
    • 1/2 szklanki migdałów
    • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
    • szczypta soli
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • natka pietruszki do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz. moczenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Filety namoczyć w mleku na 3 godziny. Odsączyć i zwinąć w rulonki.
    2. Śliwki namoczyć na godzinę w 1/2 szklanki wody. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać.
    3. Namoczone śliwki ugotować do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito, dodać oliwę i migdały, wymieszać. Doprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny.
    4. Ruloniki ze śledzi ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać natką.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis