Surówka z kapusty białej i czerwonej

    Surówka z kapusty białej i czerwonej

    7polubień
    45min.


    Zrobione przez 10 osób

    Kapusta to moje ulubione warzywo na sałatki i co chwilę wymyślam nowe wersję popularnej surówki coleslaw. Tym razem musztardowy sos przełamany cierpko-słodkim dodatkiem żurawiny!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 główki kapusty białej
    • 1/4 główki kapusty czerwonej
    • 1 czerwona cebula
    • 2 marchewki
    • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
    • Sos
    • 1/4 szklanki białego octu winnego
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki musztardy delikatesowej
    • 2 łyżki majonezu
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Kapustę białą i czerwoną drobno poszatkować, oprószyć solą i lekko ugnieść. Odstawić.
    2. Cebulę drobno posiekać, a marchewkę zetrzeć.
    3. W słoiczku wymieszać wszystkie składniki na sos, zakręcić i mocno potrząsać, aż składniki dobrze się połączą.
    4. Kapustę lekko odcisnąć, wymieszać z cebulą i marchewką. Dodać żurawinę, polać sosem i wymieszać. Przykryć i schłodzić przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis