Bezglutenowy chleb kukurydziany

    (36)

    Z tego przepisu wychodzi naprawdę smaczny i pulchny chleb - a nie zawiera ani glutenu ani nabiału! Trochę się kruszy, ale jak pozwolimy mu przestygnąć przed krojeniem, będzie lepszy.


    Zrobione przez 51 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 1 foremka o boku 23 cm

    • 2 jajka, lekko roztrzepane
    • 1,5 szklanki (350 ml) letniej wody
    • 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego
    • 1,5 szklanki (200 g) mąki kukurydzianej
    • 1 szklanka (140 g) mąki jaglanej
    • 1 szklanka (160 g) mąki ryżowej
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru
    • 1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić kwadratową foremkę o boku 23 cm.
    2. Jajka roztrzepać z wodą i olejem, aż się połączą. Odstawić. W oddzielnej misce wymieszać wszystkie rodzaje mąki z cukrem, proszkiem i solą. W środku zrobić wgłębienie i wlać jajka z wodą i olejem. Wymieszać, aż składniki się połączą.
    3. Ciasto przełożyć do formy i piec przez około 20 minut na złoty kolor - wierzch chleba powinnien być sprężysty przy dotknięciu.

    Rada:

    Można do mieszanki mąk dodać 1 łyżeczkę gumy ksantanowej - dzięki temu chleb się lepiej zwiąże. Aby nadać mu więcej słodyczy można dodać łyżkę miodu.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (36)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)