Zaloguj się Zarejestruj się

Bezglutenowy chleb kukurydziany

Z tego przepisu wychodzi naprawdę smaczny i pulchny chleb - a nie zawiera ani glutenu ani nabiału! Trochę się kruszy, ale jak pozwolimy mu przestygnąć przed krojeniem, będzie lepszy.

jewellspring

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki z prosa
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Rozgrzać piekranik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić kwadratową foremkę o boku 20 cm.
  2. Jajka roztrzepać z wodą i olejem, aż się połączą. Odstawić. W oddzielnej misce wymieszać wszystkie rodzaje mąki z cukrem, proszkiem i solą. W środku zrobić wgłębienie i wlać jajka z wodą i olejem. Wymieszać, aż składniki się połączą.
  3. Ciasto przełożyć do formy i piec przez około 20 minut na złoty kolor - wierzch chleba powinnien być sprężysty przy dotknięciu.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie