Chleb bez glutenu

    Chleb bez glutenu

    1polubienie
    2godz.10min.


    Zrobione przez 103 osoby

    Pyszny chleb bez krzty glutenu! Zamiast pszennej mamy tu mieszaninę różnego rodzaju mąk - z tapioki, z ciecierzycy, z prosa i mąkę ryżową. Warto spróbować!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 jajko
    • 1/3 szklanki białek
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1/4 szklanki oleju roślinnego
    • 1/4 szklanki miodu
    • 1,5 szklanki ciepłego chudego mleka
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka gumy ksantanowej
    • 1/2 szklanki mąki z tapioki
    • 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
    • 1/4 szklanki mąki z prosa
    • 1 szklanka białej mąki ryżowej
    • 1 szklanka mąki z brązowego ryżu
    • 1 łyżka suszonych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności rekomendowanej przez producenta.
    2. Wybrać ustawienie i nacisnąć start. Po 5 minutach sprawdzić konsystencję ciasta, jeśli jest zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki ryżowej.
    3. Po zakończeniu odczekać 10-15 minut, a następnie wyjąć z pojemnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis