Zaloguj się Zarejestruj się

Chleb bez glutenu

Pyszny chleb bez krzty glutenu! Zamiast pszennej mamy tu mieszaninę różnego rodzaju mąk - z tapioki, z ciecierzycy, z prosa i mąkę ryżową. Warto spróbować!

Alison

Składniki
ilość porcji: 10 

  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki białek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1,5 szklanki ciepłego chudego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka gumy ksantanowej
  • 1/2 szklanki mąki z tapioki
  • 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/4 szklanki mąki z prosa
  • 1 szklanka białej mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki z brązowego ryżu
  • 1 łyżka suszonych drożdży

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

  1. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności rekomendowanej przez producenta.
  2. Wybrać ustawienie i nacisnąć start. Po 5 minutach sprawdzić konsystencję ciasta, jeśli jest zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki ryżowej.
  3. Po zakończeniu odczekać 10-15 minut, a następnie wyjąć z pojemnika.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie