Bezglutenowy chleb sodowy

    Bezglutenowy chleb sodowy

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 63 osoby

    Poszukiwania przepisów na chleb bez glutenu mogą być wyzwaniem. Koniecznie spróbuj ten! Zamiast mąki pszennej jest tu ryżowa i z tapioki, a chleb jest bardzo smaczny zarówno zaraz po upieczeniu jaki i na drugi dzień.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 szklanki białej mąki ryżowej
    • 1/2 szklanki mąki z tapioki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 jajko
    • 1 szklanka maślanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Natłuscić tortownicę o średnicy 20 cm.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę ryżową z mąką z tapioki, cukrem, sodą, proszkiem i solą.
    3. W oddzielnej misce roztrzepać jajko z maślanką.
    4. W suchych składnikach zrobić wgłębienie i dodać składniki mokre. Wymieszać tylko tyle, aby składniki się zawilgotniły. Przełożyć do foremki.
    5. Piec przez 65 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Odstawić na 10 minut na metalową kratkę, a następnie wyjąć z formy.

    rada

    Chleb można zawinąć w folię i odstawić na noc - zyska wtedy na smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    2

    Warto jednak czytać komentarze Dałem łyżeczkę cukru trzcinowego i zamiast mąki z tapioki - mąkę gryczaną. Proporcje i reszta bez zmian (no ok, dodałem na wierzch pestki dyni łuskane). Bardzo smaczne pieczywko. Musiałem odpędzać żonę, bo zjadłaby go na raz - 16 lut 2015

    autor:
    2

    W tym przepisie jest błąd, na pewno nie chodzi o 1/2 szklanki cukru, od początku wydało mi się to podejrzane, więc zmniejszyłam tą ilość do 1/3 szklanki, bo też chciałam trzymać się jakoś przepisu, choć korciło mnie, żeby dać pół łyżeczki :/ Chleb jest słodki, mdły, nie da się tego jeść, zmarnowałam niepotrzebnie mąkę! Na przyszłość proszę sprawdzać co się podaje w przepisie. - 29 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis