Bezglutenowy chleb sodowy

    Bezglutenowy chleb sodowy

    (57)
    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 63 osoby

    Poszukiwania przepisów na chleb bez glutenu mogą być wyzwaniem. Koniecznie spróbuj ten! Zamiast mąki pszennej jest tu ryżowa i z tapioki, a chleb jest bardzo smaczny zarówno zaraz po upieczeniu jaki i na drugi dzień.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 szklanki białej mąki ryżowej
    • 1/2 szklanki mąki z tapioki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 jajko
    • 1 szklanka maślanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Natłuscić tortownicę o średnicy 20 cm.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę ryżową z mąką z tapioki, cukrem, sodą, proszkiem i solą.
    3. W oddzielnej misce roztrzepać jajko z maślanką.
    4. W suchych składnikach zrobić wgłębienie i dodać składniki mokre. Wymieszać tylko tyle, aby składniki się zawilgotniły. Przełożyć do foremki.
    5. Piec przez 65 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Odstawić na 10 minut na metalową kratkę, a następnie wyjąć z formy.

    rada

    Chleb można zawinąć w folię i odstawić na noc - zyska wtedy na smaku.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (57)

    Komentarze po polsku (2)

    autor:
    2

    Warto jednak czytać komentarze Dałem łyżeczkę cukru trzcinowego i zamiast mąki z tapioki - mąkę gryczaną. Proporcje i reszta bez zmian (no ok, dodałem na wierzch pestki dyni łuskane). Bardzo smaczne pieczywko. Musiałem odpędzać żonę, bo zjadłaby go na raz  -  16 lut 2015

    autor:
    2

    W tym przepisie jest błąd, na pewno nie chodzi o 1/2 szklanki cukru, od początku wydało mi się to podejrzane, więc zmniejszyłam tą ilość do 1/3 szklanki, bo też chciałam trzymać się jakoś przepisu, choć korciło mnie, żeby dać pół łyżeczki :/ Chleb jest słodki, mdły, nie da się tego jeść, zmarnowałam niepotrzebnie mąkę! Na przyszłość proszę sprawdzać co się podaje w przepisie.  -  29 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis