Strucla dyniowa na słono

    Strucla dyniowa na słono

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zaskakująco pyszne połączenie smaków - pieczona dynia, pory i włoski ser fontina, zawinięte w delikatynym cieście francuskim.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 700 g dyni
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 łyżki masła
    • 2 pory
    • 250 g sera fontina
    • 2 łyżki świeżej szałwii
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Z dyni wydrążyć pestki, a miąższ ze skórką pokroić na większe kawałki, ułożyć na blaszce i lekko posmarować oliwą. Piec przez około 20 minut, aż zmięknie. Wystudzić.
    3. Pory oczyścić. Drobno pokroić zielone i białe części. Na patelni rozgrzać masło i smażyć pory przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestudzenia.
    4. Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 200 stopni C.
    5. Upieczoną dynię obrać ze skórki i rozgnieść za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Dodać pory i ser pokrojony w kostkę. Doprawić szałwią, solą i pieprzem.
    6. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt.
    7. Na krótszym boku rozprowadzić nadzienie, zostawijąc około 2 cm wolnej krawędzi. Zawinąć struclę z nadzieniem, końce wcisnąć do środka. Przełożyć na blaszkę "szwem" do dołu. Wierzch posmarować jajkiem.
    8. Piec przez 30 minut.

    zamiennik

    Ser fontina można zastąpić serem brie.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis