Placek miodowo-migdałowy

    Placek miodowo-migdałowy

    2polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To ciasto jest niebywale pyszne i wprost rozpływa się w ustach - kruchy i delikatny spód i podobna do marcepanu masa migdałowa.

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Ciasto
    • 100 g masła
    • 3 łyżki miodu akacjowego
    • 2 łyżki wody
    • 200 g mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • olej do smarowania formy
    • Nadzienie
    • 3 łyżki konfitury morelowej
    • 4 jajka
    • 3 łyżki miodu akacjowego
    • 100 g cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki likieru amaretto
    • 300 g zmielonych migdałów
    • garść połówek obranych migdałów do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. W rondelku rozpuścić masło z miodem i wodą. Odstawić do przestudzenia. Dodać mąkę i sól, wymieszać i utrzeć na jednolite i gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę.
    3. Ciasto rozwałkować i wykleić dno i boki tortownicy. Spód ponakłuwać widelcem i posmarować konfiturą. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
    4. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać miód, cukier, mąkę, likier i zmielone migdały; dobrze wymieszać. Na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę wyłożyć na ciasto w tortownicy.
    5. Dookoła brzegów ułożyć połówki migdałów.
    6. Piec przez 60 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis