Filety z piersi kurczka z serem gorgonzola

Smaczny sposób na filety z kurczka. Warto skosztować, bo to bardzo aromatyczne danie. Prosciutto i ser gorgonzola nadają zwykłemu kurczakowi wyjątkowego smaku!

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 7 filetów z piersi kurczaka
  • 200 g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • starty parmezan do posypania

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
  2. Filety umyć, osuszyć i w każdym zrobić około 4 dość głębokie nacięcia. W powstałe kieszonki powkładać kawałki gorgonzoli.
  3. Każdy filet owinąć w jeden lub dwa płaty szynki parmeńskiej.
  4. Dno brytfanki wysmarować oliwą i układać przygotowane filety. Przykryć papierem do pieczenia.
  5. Piec przez 30 minut, a następnie odkryć papier i piec jeszcze przez chwilę, żeby skórka z prosciutto stała się rumiana i chrupiąca.
  6. Przed podaniem posypać parmezanem.

sposób podawania

Najlepiej smakuje z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i lekką sałatką.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie