Filety z piersi kurczka z serem gorgonzola

    Filety z piersi kurczka z serem gorgonzola

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny sposób na filety z kurczka. Warto skosztować, bo to bardzo aromatyczne danie. Prosciutto i ser gorgonzola nadają zwykłemu kurczakowi wyjątkowego smaku!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 7 filetów z piersi kurczaka
    • 200 g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę
    • 200 g szynki parmeńskiej
    • 2 łyżki oliwy
    • starty parmezan do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    2. Filety umyć, osuszyć i w każdym zrobić około 4 dość głębokie nacięcia. W powstałe kieszonki powkładać kawałki gorgonzoli.
    3. Każdy filet owinąć w jeden lub dwa płaty szynki parmeńskiej.
    4. Dno brytfanki wysmarować oliwą i układać przygotowane filety. Przykryć papierem do pieczenia.
    5. Piec przez 30 minut, a następnie odkryć papier i piec jeszcze przez chwilę, żeby skórka z prosciutto stała się rumiana i chrupiąca.
    6. Przed podaniem posypać parmezanem.

    sposób podawania

    Najlepiej smakuje z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i lekką sałatką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis