Curry z mięsa mielonego

    Curry z mięsa mielonego

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Bardzo ciekawy pomysł na curry z odrobiną rodzynek, które nadają fajnej słodkości. Nie należy jednak przesadzać, bo smaki są już bardzo intensywne! Najlepiej podawać z ryżem, ale równie dobrze pasuje kaszka bulgur. Ja zawsze przygotowuję ją z dodatkiem skórki cytynowej. Polecam całe danie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 średnie cebule
    • 3 marchewki
    • 3 łyżki oleju
    • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
    • 3 pomidory
    • 50 g rodzynek
    • sól do smaku
    • 1,5 łyżeczki (można ciut mniej) curry
    • szczypta mielonej papryki
    • szczypta chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Cebule obrać i drobno pokroić. Marchew oczyścić i utrzeć na tarce o grubych oczkach.
    2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z marchewką. Dodać mięso mielone i smażyć przez ok. 4 minuty.
    3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Dodać do mięsa. Dolać 1/2 szklanki wody i rodzynki, lekko posolić i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.
    4. Pod koniec duszenia dodać curry, paprykę i chili, wymieszać. Podawać z ryżem lub kaszą bulgur.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis