Placek cukiniowy czekoladowo-pomarańczowy

    Placek cukiniowy czekoladowo-pomarańczowy

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 116 osób

    Bardzo wilgotne i inne od reszty - ciasto czekoladowe z cukinią, cynamonem, orzechami włoskimi o pomarańczowym aromacie. Po upieczeniu najlepiej pozostawić je do ostygnięcia, a następnie polać lukrem.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka

    • 310 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 45 g (1/2 szklanki) gorzkiego kakao
    • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 170 g masła
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 3 jajka, roztrzepane
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 120 ml (1/2 szklanki) mleka
    • 370 g (3 szklanki) startej cukinii
    • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
    • 115 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich
    • Lukier
    • 150 g (1 i 1/4 szklanki) cukru pudru
    • 60 ml (1/4 szklanki) soku pomarańczowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką formę do babki z kominkiem.
    2. W średniej misce wymieszać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Odstawić.
    3. W dużej misce zmiksować masło z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, 2 łyżeczki wanilii i mleko, zmiksować. Wmieszać suche składniki tak, aby wszystko się dobrze połączyło. Dodać cukinię, skórkę pomarańczową i orzechy. Wymieszać.
    4. Wlać do wysmarowanej i posypanej mąką formy do babki. Piec w temperaturze 175°C przez 50 do 60 minut lub do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie czysta. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie polać lukrem.
    5. Lukier: w małej misce wymieszać cukier puder z sokiem pomarańczowym i 1 łyżeczką wanilii. Odwrócić ciasto za pomocą talerza, a następnie polać lukrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis