Kartogle pieczone

    Kartogle pieczone

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny sposób na przygotowanie ziemniaków. Pieczone z odrobiną oliwy, pachnące rozmarynem, doskonałe jako dodatek do mięs lub ryb.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg ziemniaków
    • 1/2 pęczka świeżego rozmarynu
    • 1/3 szklanki oliwy
    • sól i pieprz do smaku
    • pieprz cytrynowy do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki, przełożyć do miski.
    3. Rozmaryn posiekać i dodać do ziemników, dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Oprószyć pieprzem cytrynowym.
    4. Ziemniaki przełożyć do brytfanki, przykryć folią aluminiową i piec przez 40 minut.
    5. Pod koniec pieczenia odkryć folię i przełączyć piekarnik na funkcję grill. Piec jeszcze przez kilka minut, do zrumienienia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis