Sernik Hani

    Sernik Hani

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Mój ulubiony sernik kremowo-śmietankowy na kruchym spodzie, a na wierzchu bezowa pianka. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Ciasto
    • 200 g mąki pszennej
    • 70 g margaryny
    • 1 łyżka smalcu
    • 2 żółtka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 70 g cukru pudru
    • Masa serowa
    • 1 kg sera białego
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki oleju
    • 4 żółtka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 3 szklanki mleka
    • 2 opakowania budyniu śmietankowego
    • Pianka
    • 4 białka
    • 1/2 szklanki cukru
    • kilka kropel aromatu śmietankowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Mąkę wysiekać z margaryną i smalcem. Dodać żółtka, proszek i cukier puder, wymieszać i szybko zagnieść w kulę. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Ser zmiksować z jajkami, olejem, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym (najlepiej i najszybciej w robocie kuchennym).
    3. Do zmiksowanego sera dodać mleko i budyń śmietankowy. Zmiksować na jednolitą masę.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    5. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na to wyłożyć masę serową.
    6. Piec przez około 40 minut.
    7. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać aromat i wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik. Można porobić zygzaki. Piec jeszcze przez 20 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis