Topielec

    Topielec

    1polubienie
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Czy próbowaliście kiedyś ciasta topionego? Warto! Zarabiamy drożdżowe i wrzucamy je do zimnej wody, a jak wypłynie trzeba je upiec!

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 1 kg mąki pszennej
    • 5 jajek
    • 1,5 kostki margaryny, roztopionej
    • 120 g drożdży
    • 1 szklanka mleka
    • szczypta soli
    • 1,5 szklanki cukru
    • kilka kropel aromatu waniliowego
    • Kruszonka
    • 100 g cukru pudru
    • 100 g smalcu
    • 100 g mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mąkę wymieszać z jajkami i margaryną.
    2. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać sól i wymieszać z ciastem. Nie trzeba długo wyrabiać. Ciasto zawinąć w ściereczkę i wrzucić do garnka z zimną wodą.
    3. Po około 30 minutach ciasto powinno wypłynąć. Dodać cukier i aromat, i dobrze wyrobić.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    5. Ciasto przełożyć do blaszki.
    6. Składniki na kruszonkę wymieszać i posypać nimi ciasto.
    7. Piec przez około 40 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis