Kapusta wigilijna postna

    Kapusta wigilijna postna

    2polubienia
    13godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniały tradycyjny przepis na kapustę. Najbardziej aromatyczna będzie z prawdziwkami, ale można również dodać pieczarki.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 500 g fasoli białej Jaś
    • 5 kg kapusty kiszonej (może być z marchewką)
    • 1 łyżeczka vegety
    • 2-3 liście laurowe
    • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
    • 1-2 łyżki kurkumy lub curry
    • 1 łyżka kopru włoskiego
    • 1/2 kg pieczarek lub prawdziwków
    • 4 cebule
    • 3-4 łyżki masła klarowanego
    • 1 opakowanie szafranu
    • 2 kieliszki wytrawnego białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +12godz. moczenie  ›  Gotowe w: 13godz.40min. 

    1. Fasolę namoczyć na 12 godzin.
    2. Kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać kilkakrotnie. Poszatkować.
    3. W garnku zagotować 1/3 szklanki wody z vegetą, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem, kurkumą i koprem włoskim. Dodać kapustę i gotować, aż kapusta będzie miękka. W razie konieczności podlewać lekko wodą, żeby się nie przypaliła.
    4. Grzyby oczyścić i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle razem z grzybami.
    5. Fasolę ugotować w tej samej wodzie co się moczyła, aż będzie miękka.
    6. Wodę z kapusty zlać do rondelka, zostawiając tylko odrobinę. Dodać do kapusty grzyby z cebulą oraz szafran, gotować na małym ogniu, od czasu podlewając winem.

    rada

    Kapustę można jeść od razu lub wekować i pasteryzować.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis