Pierniczki Anki T

    Pierniczki Anki T

    1polubienie
    1dzień1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te pierniczki świetnie znoszą transport, a jeszcze lepiej upływ czasu i mogą być fantastycznym prezentem na święta!

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 250 g cukru
    • 3 łyżki miodu
    • 100 ml mocnej kawy (najlepiej filiżanka z ekspresu)
    • 1 szczypta soli
    • 300 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżki wody
    • 800 g mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1dzień chłodzenie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.10min. 

    1. W rondelku podgrzewać cukier, miód, kawę i sól, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Gdy masa będzie już jednolita odstawić do przestudzenia.
    2. Masło utrzeć z przyprawą do pierników. W wodzie rozpuścić sodę i dodać do masła, cały czas ucierając. Stopniowo wlewać przestudzoną masę z miodem, cały czas ucierając.
    3. Mąkę przesiać i dodawać do ciasta. Mieszać i wyrabiać aby było jednolite. Ciasto powinno być twarde więc jeśli potrzeba można dodać więcej mąki. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 24 godziny.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C.
    5. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać dowolne kształty foremkami. Układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
    6. Piec przez 5-6 minut.

    sposób podawania

    Pierniczki można polukrować wedle upodobania.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis