Sałatka śledziowa z orzechami

    Sałatka śledziowa z orzechami

    3polubienia
    4godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ta sałatka zawsze jest hitem na moich przyjęciach. I smakuje nie tylko miłośnikom śledzi. Sami się przekonajcie!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g śledzi
    • 4 ziemniaki
    • 1 burak
    • 1 cebula
    • 2 winne jabłka
    • 2 kiszone ogórki
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    • 1 szklanka gęstej śmietany
    • 1-2 łyżki majonezu
    • 1 szczypta cukru
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • marynowana papryka do dekoracji
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +4godz. moczenie  ›  Gotowe w: 4godz.50min. 

    1. Śledzie namoczyć na kilka godzin najlepiej w mleku.
    2. Ziemniaki i buraka ugotować w łupinkach. Ostudzić i obrać. Pokroić w drobną kostkę.
    3. Śledzie osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
    4. Cebulę posiekać, jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, a ogórki pokroić w półplasterki.
    5. W misce wymieszać śledzie z ziemniakami, burakiem, cebulą, jabłkiem i ogórkami. Oprószyć solą i pieprzem.
    6. Śmietanę wymieszać z orzechami i majonezem. Doprawić cukrem i pieprzem. Wymieszać delikatnie z sałatką. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    7. Przed podaniem dekorować paskami papryki i pietruszką.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis