Opieńki w zalewie

    Opieńki w zalewie

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 18 osób

    Opieńki są maleńkie ale pyszne! Polecam przygotować je w zalewie octowej z przyprawami i cebulą. Wspaniałe!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki

    • 2-3 garście opieniek (w zależności od wielkości)
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Zalewa
    • 1 szklanka octu
    • 1 szklanka wody
    • 1 cebula pokrojona w plasterki
    • 3-4 ziarna ziela angielskiego
    • 3-4 ziarna pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Opieńki oczyścić, włożyć do garnka zalać wodą, dodać trochę soli. Gotować przez 15 minut.
    2. Wszystkie składniki na zalewę zagotować.
    3. Opieńki odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zalać zalewą.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis