Patison, cukinia i papryka w zalewie

    Patison, cukinia i papryka w zalewie

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 13 osób

    Pyszna sałatka z patisonów, cukinii i papryki. Naprawdę warto zapakować do słoików dary lata, a potem delektować się nimi zimą!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki

    • 1 duży patison
    • 1 cukinia
    • 2 czerwone papryki
    • 2 zielone papryki
    • Zalewa
    • 1 szklanka octu
    • 1 szklanka wody
    • świeży koper
    • 3 ząbki czosnku
    • 2-3 ziarenka pieprzu
    • liść laurowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Warzywa umyć i pokroić w grubą kostkę. Jeśli cukinia jest starsza - lepiej ją obrać i wydrążyć gąbczasty miąższ.
    2. Wszystkie składniki na zalewę zagotować.
    3. Warzywa nakładać do wyparzonych słoików i zalewać zalewą.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    HannaRobaszewska
    0

    - - 17 wrz 2016

    RobertRyg
    autor:
    0

    A gdzie w tym przepisie jest cukier ? I proporcje octu do wody są za wysokie,nikt tego nie zje. - 23 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis