Gruszki, cukinia i dynia w zalewie

    Gruszki, cukinia i dynia w zalewie

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 5 osób

    Jeśli zastanawiasz się co by tu jeszcze zamarynować i schować do spiżarni na zimę - oto przepis. Koniecznie spróbuj tę słodką sałatkę z cukinią, dynią i gruszkami!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików

    • 1 duża cukinia
    • 1/4 dyni
    • 2 gruszki
    • Zalewa
    • 1 szklanka octu
    • 2 szklanki wody
    • 1-2 liście laurowe
    • 1 szczypta cukru
    • 3-4 ziarna ziela angielskiego
    • 2 ząbki czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Warzywa i gruszki obrać i pokroić w podłużne paski.
    2. Wkładać na przemian do wyparzonych słoików.
    3. Wszystkie składniki na zalewę zagotować i wlewać do słoików.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis