Tort śmietanowo-waniliowy

    Tort śmietanowo-waniliowy

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jeden z moich ulubionych tortów - prosty w wykonaniu i pyszny. Biszkopt przekładany lekkim kremem z bitej śmietany z dodatkiem chrupiącej bezy.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • Biszkopt
    • 6 dużych jajek
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • Krem
    • 750 ml śmietany kremówki
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 3 opakownia śmietanfixu
    • 250 ml serka śmietankowego
    • 2 opakowania cukru waniliowego
    • 200 g białych bez, pokruszonych
    • 1/2 szklanki dżemu porzeczkowego
    • Do dekoracji
    • kilka biszkoptów
    • rozpuszczona czekolada
    • maliny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

      Biszkopt

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem.
    3. W oddzielnej misce wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Dodać do ubitej piany i delikatnie wymieszać.
    4. Mąkę przesiać i wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do tortownicy.
    5. Piec przez 30-40 minut aż ciasto będzie mieć złoty kolor.
    6. Krem:

    7. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietanfixy. Serek śmietankowy (dobrze zmielony twaróg) wymieszać z cukrem waniliowym.
    8. Ubitą śmietanę podzielić na pół. Do jednej części dodać serek, wymieszać, dodać pokruszone bezy (około 4 garści) i wymieszać.
    9. Biszkopt przekroić na dwa blaty (można na 3). Dolną warstwę biszkoptu posmarować dżemem a następnie śmietaną wymieszaną z serkiem i bezami (warstwa serka powinna mieć ok 2 cm wysokości). Przykryć drugim blatem z biszkoptu.
    10. Do drugiej części śmietany dodać 2 garści pokruszonych bez, wymieszać i tym kremem posmarować wierzch i boki tortu.
    11. Tort można ozdabiać według uznania biszkoptami, roztopioną czekoladą lub owocami.

    rada

    Do środka tortu do warstwy z dżemem i śmietaną można dodać cząstki brzoskwiń z puszki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis