Placek brzoskwiniowy

    Placek brzoskwiniowy

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 130 osób

    To mój ulubiony przepis. Placek jest szybki, prosty i smaczny. Piekłam go zarówno z brzoskwiniami z puszki, jak i ze świeżymi.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 110 g margaryny
    • 50 g (1/4 szkl.) cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 puszka (800 g) brzoskwiń w plasterkach, odsączonych
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką tortownicę o średnicy 23 cm. Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić.
    2. W dużej misce zmiksować masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodać jajko, a następnie wmieszać wanilię. Mieszając, dodać mieszaninę z mąką. Rozłożyć ciasto rękoma na spodzie i na brzegach tortownicy (do wysokości około 2,5 cm) . Ułożyć plasterki brzoskwiń w kształt spirali na wierzchu ciasta. Posypać cukrem i cynamonem.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut, lub do momentu gdy ciasto nabierze złotego koloru.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis