Sałatka jarzynowa z grzybkami

    Sałatka jarzynowa z grzybkami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo lubię przygotowywać tę sałatkę, bo to pewniak na stole przy każdej okazji. Zawsze smakuje, solo lub z pieczywem.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 mały słoiczek marynowanych podgrzybków
    • 1 puszka białej lub czerwonej fasoli, odsączonej zalewy
    • 1 winne jabłko
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 4 ugotowane na twardo jajka
    • 2 marynowane czerwone papryki
    • 1/2 szklanki majonezu
    • szczypta cukru
    • szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu (lub mniej)
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Grzybki odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z fasolką.
    2. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
    3. Jajka pokroić w kostkę (można kilka ćwiartek odłożyć do dekoracji). Paprykę pokroić w kostkę. Dodać do grzybów z fasolką i wymieszać.
    4. Do sałatki dodać jabłko i majonez, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Delkatnie wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.
    5. Przed podaniem posypać natką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis