Pierniczki z orzechami

    Pierniczki z orzechami

    1polubienie
    8godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis pochodzi z kolekcji mojej koleżanki, która zawsze przyrządza coś smacznego. Twierdzi, że te pierniczki nie mogą się nie udać! Sprawdź!

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1 szklanka miodu
    • 1 szklanka cukru
    • 2 jajka
    • 3 żółtka
    • 1 kostka masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
    • 1/2 szklanki śmietany
    • 1 kg mąki
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 przyprawa do piernika
    • Do dekoracji
    • 3 białka, roztrzepane
    • zmielone lub posiekane orzechy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.50min. 

    1. Miód zagotować z połową cukru. Odstawić do przestudzenia.
    2. Pozostały cukier ubić z 2 całymi jajkami. Dodać przestudzony miód, wymieszać.
    3. Do masy dodawać kolejno żółtka, masło i śmietanę, cały czas miksując.
    4. Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Dodać do masy i wymieszać. Ciasto zarobić, powinno być twarde. Zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    6. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Wykrawać różne kształty foremkami. Układać na blaszce.
    7. Za pomocą pędzelka delikatnie musnąć roztrzepanym białkiem i posypać orzechami.
    8. Piec przez około 10 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis