Ryba w sosie pomidorowym

    Ryba w sosie pomidorowym

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jest to przepis z cyklu uniwersalnych - każdemu smakuje i każda ryba tu pasuje. Ja najbardziej lubię dorsza. Poza tym pomidory, papryka, oliwki doprawione ziołami i czosnkiem. Można jeść z ryżem lub chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duża cebula
    • 1 zielona papryka
    • 1 żółta papryka
    • 2-3 filety z dorsza
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 puszki pomidorów
    • kilka oliwek
    • 3-4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • oregano i bazylia do smaku
    • szczypta ostrej papryki mielonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cebulę i papryki pokroić w kostkę.
    2. Filety z ryby oczyścić z ości i pokroić na kawałki około 7x4 cm. Oprószyć solą i pieprzem.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i pomidory z puszki. Dolać około 1 szklankę wody (można więcej, sos powinien być lekko wodnisty).
    4. Do sosu dodać oliwki, doprawić czosnkiem i przyprawami, wymieszać. Na górze ułożyć kawałki ryby i lekko wcisnąć je w sos.
    5. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-7 minut.
    6. Podawać z ryżem lub ciemnym pieczywem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis