Kompot z suszonych owoców

    Kompot z suszonych owoców

    3polubienia
    9godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Kompot z suszu jest zaliczany do potraw wigililnych. I całe szczęscie bo nie tylko jest pyszny ale i ułatwia trawienie co przy wigilijnej wieczerzy jest istotne!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 2 litry

    • 500 g suszonych śliwek
    • 500 g suszonych jabłek
    • 500 g suszonych gruszek
    • 3 łyżki cukru
    • 2 laski cynamonu
    • skórka obrana z 2 cytryn

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.40min. 

    1. Owoce umyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na noc.
    2. Następnego dnia dodać cukier, cynamon i skórkę cytyny. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.
    3. Kompot będzie bardzo esencjonalny, należy odlać go do słoika i wstawić do lodówki, a owoce ponownie zalać wodą i gotować przez kolejną godzinę.
    4. Kompot przecedzić i wymieszać z wcześniej odlanym. Wstawić do lodówki aby przed podaniem był mocno schłodzony.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis