Kolorowy tort tęczowy

    Kolorowy tort tęczowy

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten pyszny tort zaskoczy wszystkich - pięknie wygląda i wspaniale smakuje! Kolorowe warstwy biszkoptu przekładane pysznym kremem z dodatkiem serka mascarpone.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Biszkopt
    • 6 jajek
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 5 barwników spożywczych o dowolnych kolorach
    • Krem
    • 800 ml śmietany kremówki
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 500 g serka mascarpone
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować i natłuścić 5 okrągłych form do wypieków.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem.
    3. W oddzielnej misce wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Dodać do ubitej piany i delikatnie wymieszać.
    4. Mąkę przesiać i dodać do masy, wymieszać a następnie podzielić na 5 równych części. Do każdej części dodać inny kolor barwnika, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanych form.
    5. Każdy blat piec przez około 10-15 minut. Sprawdzić patyczkiem czy wetknięty w środek wyjdzie suchy.
    6. W międzyczasie przygotować krem: śmietanę ubić z cukrem pudrem.
    7. Serek utrzeć z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Dodać śmietanę i wymieszać na jednolity krem.
    8. Kremem przekładać każdy blat tortu, rozsmarowaując go również na bokach i dekorując wierzch.

    sposób podawania

    Tort można podawać z musem z owoców leśnych lub z truskawkami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis