Placek bez jajek, bez nabiału i bez orzechów

    Placek bez jajek, bez nabiału i bez orzechów

    8polubień
    50min.


    Zrobione przez 244 osoby

    To ciasto czekoladowe jest tak dobre, że nigdy już nie zatęsknisz za produktami mlecznymi! Sprawdź, czy Twój sklep ze zdrową żywnością ma w swojej ofercie groszki czekoladowe z tofu lub niezawierające mleka.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 190 g (1 i 1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 20 g gorzkiego kakao
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 5 łyżek oleju roślinnego
    • 1 łyżka octu
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 235 ml (1 szkl.) zimnej wody
    • 85 g półsłodkich groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 20x20 cm.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, cukrem, kakao i sodą. Dobrze wymieszać widelcem, a następnie, mieszając, dodać olej, ocet i aromat waniliowy. Gdy suche składniki będą już dokładnie zwilżone, wlać zimną wodę i mieszać, aż ciasto będzie gładkie. Dodać groszki czekoladowe, wymieszać i wlać ciasto do przygotowanej blachy.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 35 minut, aż wykałaczka wetknięta w centrum wyjdzie czysta. Studzić na podstawce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis