Placek bez jajek, bez nabiału i bez orzechów

    Placek bez jajek, bez nabiału i bez orzechów

    (269)
    8polubień
    50min.


    Zrobione przez 245 osób

    To ciasto czekoladowe jest tak dobre, że nigdy już nie zatęsknisz za produktami mlecznymi! Sprawdź, czy Twój sklep ze zdrową żywnością ma w swojej ofercie groszki czekoladowe z tofu lub niezawierające mleka.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 190 g (1 i 1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 20 g gorzkiego kakao
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 5 łyżek oleju roślinnego
    • 1 łyżka octu
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 235 ml (1 szkl.) zimnej wody
    • 85 g półsłodkich groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 20x20 cm.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, cukrem, kakao i sodą. Dobrze wymieszać widelcem, a następnie, mieszając, dodać olej, ocet i aromat waniliowy. Gdy suche składniki będą już dokładnie zwilżone, wlać zimną wodę i mieszać, aż ciasto będzie gładkie. Dodać groszki czekoladowe, wymieszać i wlać ciasto do przygotowanej blachy.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 35 minut, aż wykałaczka wetknięta w centrum wyjdzie czysta. Studzić na podstawce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (269)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis