Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

    Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

    14polubień
    4godz.35min.


    Zrobione przez 68 osób

    Prosty przepis na wykonanie pysznej winnej sałatki z zielonych pomidorów w zalewie. Pyszna na zimę - polecam!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki po 0,5 l

    • 1,5 kg zielonych, twardych pomidorów
    • 1 kg cebuli
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1/2 szklanki octu jabłkowego
    • 1/2 l wody
    • 2 łyżki soli
    • 7 łyżek cukru
    • 4 liście laurowe
    • pieprz
    • ziele angielskie
    • Zalewa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.35min. 

    1. Pomidory dokładnie wymyć, pokroić w dość grube plastry.
    2. Cebulę pokroić w piórka.
    3. Cebulę i pomidory lekko osolić i ostawić na 4 godziny w chłodnym miejscu. Odcedzić.
    4. Z wody, oleju, octu, pieprzu, ziela angielskiego, listków laurowych i cukru przygotować zalewę i zagotować ją.
    5. Pomidory z cebulą wkładać do słoików i zalewać ciepłą, ale nie nie gorącą zalewą.
    6. Pasteryzować 10 minut.

    rada

    Z podanych proporcji wychodzą 4 0,5 l słoiki sałatki z zielonych pomidorów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    23

    pyszne!!! - 26 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis