Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

  • 7polubień
  • 4godz.35min.

Prosty przepis na wykonanie pysznej winnej sałatki z zielonych pomidorów w zalewie. Pyszna na zimę - polecam!

gee Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 4 słoiki po 0,5 l

  • 1,5 kg zielonych, twardych pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 7 łyżek cukru
  • 4 liście laurowe
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • Zalewa

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.35min. 

  1. Pomidory dokładnie wymyć, pokroić w dość grube plastry.
  2. Cebulę pokroić w piórka.
  3. Cebulę i pomidory lekko osolić i ostawić na 4 godziny w chłodnym miejscu. Odcedzić.
  4. Z wody, oleju, octu, pieprzu, ziela angielskiego, listków laurowych i cukru przygotować zalewę i zagotować ją.
  5. Pomidory z cebulą wkładać do słoików i zalewać ciepłą, ale nie nie gorącą zalewą.
  6. Pasteryzować 10 minut.

rada

Z podanych proporcji wychodzą 4 0,5 l słoiki sałatki z zielonych pomidorów.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

laura05w
autor:
6

pyszne!!! - 26 wrz 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie