Pieczone mątwy

    Pieczone mątwy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Szybkie danie, które będzie wspaniałą kolacją dla miłośników owoców morza. W zimie można podać na gorąco z ziemniakami, a w lecie z lekką sałatką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 jajko
    • 50 g startego parmezanu
    • 50 g bułki tartej
    • 2 puszki tuńczyka, odsączonego z zalewy
    • 1/2 ząbka czosnku, posiekanego
    • 1 pęczek pietruszki, posiekanej
    • sól i pieprz do smaku
    • 8 dużych mątw
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 240 ml wytrawnego białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. W misce wymieszać jajka z serem, bułką tartą, tuńczykiem, czosnkiem i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Mątwy umyć i oczyścić. Napełnić masą z tuńczykiem. Duże naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i ułożyć w nim nafaszerowane mątwy.
    4. Piec mątwy przez 10 minut, a następnie polać winem i piec przez kolejne 20-30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis