Kulebiak z kapustą

    Kulebiak z kapustą

    1polubienie
    3godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nietypowe w tym przepisie jest ciasto drożdżowe parzone! Radocha dla tych którzy lubią ciasto wyrabiać - bo im dłużej, tym będzie smaczniejsze. Takie ciasto jest również delikatniejsze!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 30 g drożdży
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 szklanka mleka
    • 500 g mąki pszennej
    • 3 żółtka
    • szczypta soli
    • 60 g masła
    • Farsz
    • 1 główka kapusty
    • 2 łyżki oleju
    • 1 duża cebula
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka pieprzu (można więcej jak się chce pikantne)
    • 2 jajka ugotowne na twardo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Drożdże rozrobić z 3 łyżkami mleka i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
    2. Pozostałe mleko zagotować i zalać nim mąkę przesianą do miski. Ciasto mieszać łyżką drewnianą, dobrze ucierając, aby nie porobiły się kluchy. Dodać rozczyn drożdżowy, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
    3. Po godzinie dodać żółtka i sól i bardzo dobrze wyrobić. Masło roztopić i lekko przestudzone wlewać do ciasta, cały czas wyrabiając. Ciasto musi być miękkie i bardzo elastyczne. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    4. W tym czasie przygotować farsz. Kapustę poszatkować i ugotować w niewielkiej ilości wody. Dobrze odcedzić, a nawet odcisnąć.
    5. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, doprawić solą, pieprzem i cukrem, i chwilę razem smażyć.
    6. Jajka pokroić w plasterki.
    7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić arkusz papieru do pieczenia.
    8. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować w prostokąt ciasto. Ułożyć plastry jajka i równomiernie kapustę. Ciasto zwinąć ciasno w roladę i obwinąć luźno w papier. Odstawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
    9. Piec przez około 30-35 minut.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis