Mątwa po włosku

    Mątwa po włosku

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Coś dla wielbicieli owoców morza. Mątwa inspirowana kuchnią śródziemnomorską nadziewana farszem z dodatkiem oliwek, parmezanu i pomidorów, duszona w białym winie.

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 kg oczyszczonej mątwy
    • 2 szklanki bułki tartej
    • 2 jajka
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki mleka
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 szklanki startego parmezanu
    • 8 dużych zielonych oliwek bez pestek, posiekanych
    • 3 pomidory śliwkowe (mogą być z puszki), posiekane
    • Do smażenia
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 3 łyżki oliwy
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
    • cytryna do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Z mątwy odłożyć 8 całych, równych kawałków, a resztę drobno pokroić.
    2. W miseczce wymieszać jajka z bułką tartą, czosnkiem, cebulą i pietruszką. Dodać posiekaną mątwę, mleko i 3 łyżki oliwy, dobrze wymieszać.
    3. Masę doprawić solą i pieprzem, dodać ser, pomidory i oliwki. Dobrze wymieszać ręką i powstały farsz nakładać na odłożone wcześniej mątwy.
    4. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek z pietruszką i smażyć przez 1-2 minuty, aż zacznie się uwalniać aromat. Delikatnie przełożyć mątwy na patelnię, nadziewaną stroną do dołu. Smażyć przez 3-4 minuty, następnie ostrożnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty.
    5. Kiedy mątwy będą już rumiane, zmniejszyć ogień, dolać wino i gotować przez około 30 minut. Jeśli wino odparuje szybciej, należy dodać go więcej.
    6. Podawać prosto z patelni, udekorowane klinami z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis