Nadziewana papryka z warzywami, tofu i sosem pieczarkowym

    Nadziewana papryka z warzywami, tofu i sosem pieczarkowym

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Samo zdrowie - faszerowana papryka w wersji wegetariańskiej: z ryżem, cukinią, tofu i pieczarkami. Pycha!

    pieklo Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 4 małe czerwone papryki
    • 2 woreczki ryżu paraboiled ugotowany al dente
    • 1 por
    • 1 mała biała cebula
    • 1 mała młoda cukinia (jasnozielona)
    • 1 małe opakowanie tofu
    • 400 gram pieczarek
    • pół małego kubka śmietany 18%
    • pieprz, sól, czerwona słodka papryka
    • oliwa z oliwek do smażenia
    • 2 ząbki czosnku
    • szklanka bulionu
    • bazylia, parmezan do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. na patelni przysmaż pokrojony por, czosnek, cukinie i 4 pieczarki
    2. osobno na pateni przysmaż pokrojony w kostkę tofu przyprawiony słodką papryką, solą i pieprzem
    3. papryki oczyść i przekroj wzdłuż na pół
    4. wypełnij papryki ryżowym farszem
    5. wstaw do naczynia żaroodpornego, dolej bulion i przykryj
    6. wstaw do piekarnika na 180 stopni, piecz do momentu kiedy papryka będzie miękka
    7. osobno przygotowujemy sos pieczrkowy: kroimy drobno pieczarki i cebulę, przysmażamy na patelni z przyprawami, na końcu dodajemy odrobinę bulionu i śmietanę

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis