Papryka w marynacie

    Papryka w marynacie

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 13 osób

    Doskonała w smaku, efektowna w wyglądzie - świetnie uzupełnia dodatki do śniadania, kolacji... i wszelkiego rodzaju przyjęć. Robię ją od lat i z każdym rokiem domownikom i gościom smakuje bardziej.

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 słoików 0,5 l

    • 5 kg czerwonej papryki
    • 3 szklanki wody
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka octu 10%
    • 1 szklanka oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Paprykę opłukać. Wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki - można też zostawić połówki w zależności od wielkości papryki.
    2. Z w/w składników zagotować zalewę.
    3. Wrzucać paprykę partiami do zalewy, chwilkę pogotować, żeby straciła jędrność.
    4. Ciasno układać w słoikach.
    5. Zalać zalewą tak, żeby papryka była przykryta.
    6. Pasteryzować 15-20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis