Piernik z makiem

    Piernik z makiem

    4polubienia
    2godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Lubię to ciasto bo za jednym zamachem można się delektować dwoma rodzajami świątecznych smakołyków - mocno korzenny piernik z warstwą maku z migdałami. Można sobie dołożyć czekoladową polewę i posypać wiórkami śniegowymi - kokosowymi oczywiście!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Masa makowa
    • 1,5 szklanki maku
    • 1/3 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 3 łyżki masła
    • 1/2 szklanki bakalii (rodzynki, orzechy, migdały)
    • Ciasto
    • 2/3 szklanki miodu
    • 1 przyprawa do piernika
    • 4 jajka
    • 1/2 kostki masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 płaska łyżeczka sody
    • wiórki kokosowe do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Najpierw przygotować masę. Mak sparzyć wrzątkiem i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzić (powinnien być dość suchy) i zmielić 3 razy.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do maku. W rondelku roztopić masło, dodać mak i wymieszać. Ubić pianę z białek i dodać do maku razem z bakaliami.
    3. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
    4. W rondelku rozpuścić miód, dodać przyprawę do piernika i cały czas mieszając, podsmażyć.
    5. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać miód i wymieszać.
    6. Mąkę przesiać z sodą.
    7. Do masy żółtkowej dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, delikatnie mieszając. Połowę ciasta wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika na 10 minut.
    8. Na podpieczony piernik wyłożyć masę makową i przykryć drugą częścią ciasta.
    9. Piec przez około godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy już jest suchy.
    10. Piernik można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Albo tylko posypać wiórkami.

    rada

    Można dodać mniej przyprawy do piernika jeśli nie chcemy tak intensywnego smaku korzennego.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis